,

Honnan ismerjük fel a körömgombát?

A körömgomba napjainkban népbetegségnek számít Magyarországon. Ennek oka egyrészt az, hogy a fertőzés elkapásának kockázata a korral egyre nő, másrészt pedig számos hajlamosító tényező és az életvitelünk is nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához. Azok az emberek, akik fokozott lábizzadással vagy keringési zavarokkal, esetleg a körmök állapotára hatást gyakorló betegséggel (pl. pikkelysömör), cukorbetegséggel rendelkeznek, fokozott veszélyeztetettségnek vannak kitéve. Másrészről azok, akik gyakran járnak termálfürdőbe, használnak közös zuhanyzót, esetleg közös törölközőt vagy papucsot, szintén nagyobb valószínűséggel kaphatnak el körömgombát.

Hogy ismerjük fel a körömgombát?

Felmerülhet bennünk a fertőzés gyanúja, ha körmünk elszíneződik (jellemzően sárgás színt vesz fel), megvastagszik, esetleg törmelékessé válik. A körömgomba okozójára vonatkozó következtetést is vonhatunk le a kinézete alapján:

  • diszterolaterális körömgomba: a fertőzés a köröm külső széle felől terjed a körömágy felé
  • disztális körömgomba: a körömágy gyulladását követően belülről terjed a fertőzés a köröm szélei felé
  • szuperficiális körömgomba: a köröm úgy néz ki, mintha liszttel lenne behintve
  • totális: a gombás fertőzés már az egész körömre kiterjedt, a körömlemez törmelékes és megvastagodott.

Miért fontos a körömgomba típusának megállapítása?

A körömgomba elleni gyógyszerek egy megadott spektrummal rendelkeznek. Mit jelent ez? Azt, hogy egy adott gyógyszer a körömgombának csak egy adott kórokozójára lehet hatással. Ezért nem mindegy,hogy hogy választjuk meg a használt körömgomba elleni szert. Az egyetlen körömgomba kezelés, amely valamennyi kórokozót sikeresen kiirthatja, a lézeres körömgomba eltávolítás. Annak érdekében hogy a legnagyobb legyen a kezelés sikerének valószínűsége, ha a körömgomba tünetei közül bármelyiket tapasztaljuk, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk.