Finom és gyógyhatású: a gyapjas tintagomba
Ismerjük meg jobban ezt az ízletes gombát, amit a távol-keleti népi gyógyászatban is előszeretettel használnak!
2009-ben a gyapjas tintagomba lett Magyarországon az Év Gombája – nem véletlenül. Szakemberek szerint ez az egyik legjobb étkezési gombánk, rántva és levesbe is kitűnő választás. De készítenek belőle mártásokat, salátát, gombapépet, vagy akár köretként is megállja a helyét. Szélei először fehérek, később rózsaszín az élük, végül megfeketednek a lemezeik – ekkor azonban már nem szabad elfogyasztani! Fontos tudni azt is, hogy a húsa puha és vizenyős, emiatt sajnos hamar meg tud romlani, ezért érdemes minél előbb elfogyasztani, vagy lefagyasztani, így ugyanis tovább el lehet tenni.
Értékes gyógygomba
Az egészséget befolyásoló hatásai miatt a távol-keleti népi gyógyászatban is nagyon régóta alkalmazzák, elsősorban az emésztés és az aranyér gyógyítására, a vele végzett állatkísérletek pedig azt mutatták, hogy bizonyos rosszindulatú daganatok ellen is hatásos volt. Ez a remek gyógygomba mindemellett vércukorszint-csökkentő hatásáról is ismert, állatkísérletek során csökkentette a 2-es típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor- és triglicerid szintjét.
Olyan fontos, létfontosságú aminosavakat is tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet előállítani nem képes, ezért kiváló gyógygomba kapszulátszoktak belőle készíteni. Nem elhanyagolandó továbbá a gyapjas tintagomba ásványianyag tartalma sem: megtalálható benne a kálium, a nátrium, a magnézium, a vas, a mangán, illetve a cink is.