Miért fontos a menedzserszűrés?

Menedzserzsűrés

A rendszeres szűrővizsgálat az egészségünk megtartásának fontos része. Segítségével megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség (vagy diabétesz), a magas vérnyomás és az ezekből a rendellenességekből adódó súlyos szív és érrendszeri betegségek kialakulása.

Milyen vizsgálatokból áll a menedzserszűrés?

A menedzserszűrés során a belgyógyászati vizsgálattal ezért ezeknek a betegségeknek és a daganatos megbetegedéseknek a rizikófaktorait mérik fel a szakorvosok, majd feltérképezik a páciensek aktuális panaszait is a szív és érrendszeri betegségekre vonatkozó kérdésekkel. A fizikai vizsgálat során vérnyomásméréssel és pulzus méréssel kiegészített megtekintés, tapogatózás, hallgatózás folyik. A kardiológus szakorvos ezután 12 elvezetéses EKG vizsgálatot és terheléses EKG-t, majd echocardiographiás vizsgálatot azaz szívultrahang monitorozást végez el a szűrővizsgálat során. Carotis Doppler vizsgálatra is sor kerül, ami az agyi nagyér ultrahangos vizsgálatát jelenti.
A menedzserszűrés során fontos a laborvizsgálatok elvégzése is, amivel elemezni tudják a páciens vérképét, vesefunkcióit, vércukorszitjét, a vérében található elektrolitokat és lipig paramétereket. Így diagnosztizálhatják a diabéteszt is.

Bőrgyógyász szakorvos dermatoszkópos anyajegy vizsgálatot és melanóma szűrést végez el a bőrgyógyászati szűrővizsgálat során. Férfiak esetén a menedzserszűrés prosztata vizsgálattal és esetleg urológiai vizsgálattal, nők esetén teljeskörű nőgyógyászati vizsgálattal egészül ki.