A Lipogems terápia véget vet a porckopás gyötrelmeinek

Lipogems terápia segít a porckopás kezelésben

A Lipogems terápia középkorúaknál vagy időseknél is sikerrel alkalmazható, mivel idősebb korban egyre több embernél fordul elő, hogy fájnak az ízületek a térdben, csípőben, könyékben. Az élet természetes velejárója, hogy az évek múlásával elfogy az ízületekből a kenőanyag és önmagukat kezdik el koptatni. Ez a fájdalom aztán csak tovább erősödik, amikor már a porc is elkopik és a csontok egymáshoz dörzsölődnek. A porckopással járó kellemetlenségek kezelésére vannak gyógyszerek ugyan, de ezek csak enyhíteni tudnak a fájdalmakon. A porckopás kezelésében igazi áttörés Magyarországon 2016-ban történt, amikor a debreceni Elite Clinic Magánklinikán elsőként alkalmazták a Lipogems terápiát.

Miből áll a Lipogems terápia?

A Lipogems terápia a szervezet öngyógyító folyamatain alapszik. A testünkben találhatóak őssejtek, melyek képesek átalakulni olyan sejtté vagy szövetté, amilyen környezetben vannak. Kutatás során feltárták, hogy a hasi zsírszövetben nagyon sok ilyen őssejt található. Az eljárás alapját tehát az, hogy a hasi zsírszövetből kinyert őssejt állományt az elkopott ízületbe juttatják. Itt az őssejtek a porc felületét újraépítik egészséges szövetekkel.

Biztonságos eljárás a Lipogems terápia?

Tekintve, hogy műtét közben, teljesen steril környezetben történik az őssejtállomány kinyerése a zsírszövetből, így a megfertőzés esélye nulla. Az őssejt beültetésnél pedig, mivel a páciens saját szervezetéből kinyert anyagról van szó, egyáltalán nem kell számolni egy esetleges kilökődéssel, azaz a szervezet nem kezeli idegen anyagként.

Kinek ajánlott a Lipogems terápia?

Tulajdonképpen nincsen megkötés, hiszen őssejtek mindenkinek a szervezetében vannak. A beavatkozás előtt azonban alapos orvosi vizsgálat történik, hiszen a porckopás mértéke nagyban befolyásolja a Lipogems terápia sikerességét. Ha ugyanis már olyan stádiumban van a páciens, hogy egyáltalán nincsen porc az érintett területen, akkor már ez az eljárás sem tud csodát tenni.

Bárki kérheti tehát a kezelést, volt már huszonéves válogatott futballista, középkorú pap, idős nagymama, ötvenes éveiben járó aktív vállalkozó, aki a klinikán ezt az eljárást kérte.

Mennyi ideig tart a terépia?

Maga a beavatkozás kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, amely történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A páciens ezek után saját lábán távozhat a műtőből, nem szükséges a klinikán maradni. A lábadozás ideje alatt figyelni kell, hogy ne kísértse meg az embert, hogy nem érzi a fájdalmat, mivel az őssejtek 1-2 hét alatt fejtik ki gyógyító hatásukat.