Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében

A pályázat az élelmiszer- és agrártudományi területre fókuszált. A projekt célja a hazai kutatók kapcsolódásának elősegítése volt nemzetközi kutatásokhoz az úgynevezett, multifunkcionális mezőgazdasági fejlesztések kérdéseinek vizsgálatán keresztül. A kutatások rendkívül szerteágazóak voltak, érintve számos globális problémát is.

Globális ügyektől a napi gyakorlatig: sikerrel zárult a Debreceni Egyetem agrárprojektje
– A fenntarthatóság, a klímaváltozás a hő-stressz hatása az állatokra ilyen terület például – mutatott rá Jávor András professzor, a projekt szakmai vezetője. – De a növénytermesztésben jelentkező feladatok, a természetes, új hatóanyagok alkalmazása a tápanyagellátásban nem kevésbé fontos, ezek szintén a kutatás témái voltak.

A projektnek egyebek mellett a vízgazdálkodással, a szőlő és borászattal, valamint agrometeorológiával kapcsolatos kutatás is része volt. A juhokat és sertéseket érintő hő-stressz hatások elemzése mellett a kutatók foglalkoztak mikrobiológiai kérdésekkel, vizsgálták a rövid ellátási láncokat és összehasonlították például Miskolc és Kassa centrális szerepét is.

– Több száz szakember vett részt a munkában, így aztán százas nagyságrendben születtek publikációk, eredmények is.

Továbbképzések, szakembercserék jöttek létre, de ami a legfontosabb: a gyakorlat számára születtek olyan eredmények, amelyek közvetlenül a holnap mezőgazdaságában is hasznosulni tudnak – hangsúlyozta a szakmai vezető.

A Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében című projekt összköltsége 967.420.489 forint volt, melynek a projektazonosító száma: EFOP-3.6.2-16-2017-00001.